Thursday, July 25, 2013

Dah lame tak update tetibe nak share resepi kheennn.....

Assalammualaikum......

Amboi...kemain tajuk ko kan... dah lame giler rasenye aku tak update blog...aku ade je sebenarnya...aktif menjadi silent reader je...hehehe..

Tetibe pulak harini ade mood nak update blog...Harini dah 18 Ramadhan kan...kejap jeee...korang puase tak...? ke ade yang dh "MC"..??? hehehe.. :p Aku Alhamdulillah masih berpuase sampai ke harini...ehh asal tetibe aku bagi tau korang pulak..Motip??? Pfffttttt~

Korang berbuka beli kat bazar je ke masak macam aku yang rajin ni... *mate ke atas* mohon jgn muntah...nnt batal puase...hahaha. Aku stakat ni belum beli lagi lauk pauk kat bazar tu...kalau nak makan nasi berlauk aku masak je...bukan ape...lauk-lauk kat bazar tu tak menarik minat aku untuk beli diorang lah. Tak pandai goda i lah tuh... :p  Haritu ade sekali aku beli kerabu perut...sikit je lah RM2 je pon..alahhh se-co-et je ponnn...skali aku makan time sahur...nak pegi keje pagi tu sakit perut...tobat aku tanak beli dah...huhu... Aku syak cuka yang die guna...perut aku tak tahan lah tu...

Ehh melalut lah pulak..td kate nak share rasepi kan...Tetibe baik hati harini nak share rasepi...
Bukan ape...satu sebab memang aku nak share lah...satu lagi bile aku up kat sini boleh save skali...nanti bile2 nak buat lagi bukak je blog...hehehe...

Haritu sebelum puase aku ade buat Grill Salmon With White Sauce so pagi td officemate aku ade tanya mcm mane buat sos putih tu...menjajau aku cari dalam HP...ingat kan ade save tp takde..tu yg tercetus idea nak share kat sini...


Grill/Pan Fried Salmon With White Sauce


Bahan-Bahan:-

Ikan Salmon
Lada Hitam
Garam


Bahan Untuk Sos Putih:-

2 Sudu besar mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu besar daun pasli kering (boleh guna mix herb or Italian herb-aku guna Italian herb je..sbb yg tu mmg ade kat umah. Hehe)
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
Cheese (Cheese ni pilihan, kalau sape yang suke rase2 cheese tu boleh letak..nak guna Cheddar pn ok. letak lah sekeping mcm tu...aku tak letak sebab dalam fridge takde cheese. hehe)


Cara Memasak:-

Mula-mula perap ikan dengan lada hitam dan garam. Perap lah dalam 10 minit paling kejap...nak lelame pon boleh...tapi jangan lah engko perap dua hari dua malam. Lempang tau laa...hahaha..Lepas dah perap korang grill kalau sape yg nak grill..aku pan fried je...hehe..bubuh minyak sikit...Ikan salmon ni takyah masak lame2...dalam 10 minit ke 15 minit je...korang agak2 lah kan...bile nampak mcm kuning2 skit permukaan ikan tu boleh lah angkat...

So lepastu mari kite buat sos yang ohsemmm ni plak..

Mula-mula panaskan mentega. Masukkan bawang yang dicincang tadi. Masak sampai layu and naik bau. Jangan engko yang layu sudah. Bior bawang je layu :p
Lepastu masukkan tepung dan gaul sampai tepung gandum tadi melekat kat bawang. Masukkan susu cair, garam dan lada hitam. Kacau selalu supaya sos tidak berketul. Kalau nak letak cheese time ni boleh lah masukkan skali cheese tu.. Tambah air kalau rase kuah tu pekat sangat. Tuang kuah tadi atas ikan yang siap di masak. Siap sedia untuk ngap..!!! hehehe.. :))


Tadaaaa...!!!!! 

Ni namenye Salmon ape yang adooo...haha.. Bahan takde aku nak deco ala2 Masterchef kan...engko anggap je lah corak kat pinggan tu deco2 plating salmon ni ehh...pffftttt~

Selamat mencuba... ^^,

Friday, March 29, 2013

Apakah...???

Semalam....
Aku gi lah Aeon...(dulu Jusco...pffttttt...) pastu terjumpa classmate mase Dip dulu...

Aku perati je die..sbb aku pn tak brape yakin nk tegur...takut silap org. Malu iollsss nnt...mihmihmih...

Dah perati tu aku yakin macam kawan aku. So aku slow2 sebut name die. Ehh die pandang! Betul. Tak silap org...hehehe...


Aku : Kak Vijaya...? (die India..)

Kak V (name glamer die..haha) : *Kerut dahi* Ehh Ain..... hehe

Aku : Keje mane skang..?

Kak V : Kat Jalan Ampang... Ain nampak lain lah...

Aku : Nampak lain..? Lain mcm mane..? Hehehehe...
(dalam hati ---> ni kalau tak kate aku nampak putih, nak kate aku lawa lah tu...*betulkan tudung*)
*sile muntoh berjemaah* muahahaha...

Kak V : Nampak Tembam...

Aku : (-_____-)"  *Bunyi Cengkerik*





Kbye...

Thursday, March 28, 2013

Aku dan........

.....games tak dapat dipisahkan~

=P

Friday, March 22, 2013

Hello.. Hello..

Assalaaamualaikum....

Wahh..lame sungguh kan aku tak update blog....ade ke yg menunggu..? (Pffftttt..perasan...)

Walaupun aku tak update blog tapi aku sangat aktif melawat blog orang... jadi silent reader lah tu...kikiki...

Malas pn ye...takde idea pn ye.... (nampak tak alasan nk up up je... =P  )

Ehh sebenarnya aku nk citer bende lain...hehe.. Well...sekarang kan zaman "bersohsial sohsial" di laman maya...korang igt korang je nak up... aku pn nk up jgk...hahaha
Aku pn ade....ade Instagram...hahaha *phoyooo sume ni phoyoooo*

Sape nak follow boleh le follow...
Bajet hebat lah buat kenyataan mcm ni...? *kikis kuku* =P

Thursday, October 11, 2012

Zinger-Double Down~ Pehhhh!!!

Ape lunch korang harini....
Aku layan KFC tadi...saje nk try menu baru KFC tu...
Tengok iklan kat TV kemain-meleleh-air-liur kan....so aku, well....biase laa bab bab makan ni mmg excited telebih ;P





Biarlah gamba tak cun sbb snap guna BB je....asalkan rasenye terangkatttt...haha :P


Mula mula aku ingatkan mcm burger...sbb Zinger kn biasenye burger.
Tapi bile dpt, eh eh mane roti...takdeee!!!
Ok fine! so komen aku....serius sedap...nyummmm3... especially bg sesape yg love cheese...sbb tgk laa cheese and mayo meleleh2222.... ;p  *haihhh bertambah gemok laa camgini~

Macam ni gayenye boleh ulang lagi nih~  =D

Friday, September 28, 2012

Tak sedar sedar lagi..???

Salam Readers... And salam Jumaat :)

Harini aku baru masuk office setelah 4 hari di Kuala Terengganu. Ape lagi...Outstation la....
Kalau ikutkan malas je nak masuk office harini..heheee. Maklum laa perjalanan dh hampir seharian. Tp takpe lah harini kan jumaat...
Lagi pon aku ade misi penting harini. =P





Haa...bukan..bukan... aku bukan nak jual baju kat sini :p
Ni misi yg aku cakap td...
Last Week aku beli baju ni...Tapi kannnn tapi kannnnn...
Aku lupe yg aku dah membesar sikit sekarang.. =P

Konon aku nk pakai mase wedding cousin nnt. Tapi balik rumah haritu bile fitting.....
Alamakkk...tangan tak boleh masuk. Ok Fine!
Lupe diri seketika. Gedik gi amik saiz S kan...konon muat lah. ceh...! :p


So kejap lagi aku nak try gi tukar. Hopefully boleh tukar lah. Even tak dapat warna yg same...
Kalau tak boleh nnt aku pikir pikir kan nk jual or sedekah... Errr ade ke yg nak beli :P  Hahahaha~

Friday, September 21, 2012

Suka beliiiiii................

Suka beli ape..???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
v


Haaaaa...suke tak? suke tak?
Aku suke... ;P

Well..... wanita bekerjaya mcm aku... (statement mintak pelempang je ni) nak nak yg pakai tudung mmg sangat memerlukan ini. Kan.   ;)

So that kalau pakai yang same hari hari bosan jugak. Ye dak...
Ntah sawan ape harini aku bejalan sorang sorang kat pasar boleh beli 12 biji pin ni. Kenapa mesti 12..?    
12 laa sebab die jual 12 biji RM10. Miahahaha.. ;P

Boleh je nak beli satu satu. Tapi aku beli berpasang pasang. Senang nak match mase pakai kan.
Takde laa kang sebelah lain, sebelah lain. Heeeee :D
And aku kurang gemar yg besor besor gedabak...suke yg comel comel mcm ni... ^^,





Korang suke tak beli bende kecik kecik comel comel mcm ni... ;)