Wednesday, November 30, 2011

#WW~Wordless Wednesday #5














::....Dah beberape minggu aku tak publish WW ni kan. nampak mcm aku ni bz bebenor. =P nak mengadap blog kat umah lappy plak rosak. haishhh~ ape pon tak bley....::


Thursday, November 24, 2011

~chocolate moist cake~

Assalaaamualaikummm....=)


Harini entry jom ke dapur. apekah...??? waktu kerja.??? ye. ye. aku tau.....aku pon kat office ni. haha~ camni...pagi tadi aku sempat berblog walking. pastu aku terbace lah entry dari blog G A D I S K A R A M E L pasal kek coklat moist.


wahhh....teruja...!!! ngeeheehee~


Kek chocolate nih mmg favorite aku lah. so bile tgk pic kek tu td rase teruja and meleleh air liur. haha~
so aku pon minta la resepi nye. then beliau pon buat la entry atas permintaan aku.

Yang buat aku teruja tu sbb faktor spesifik gamba yang beliau letak tuu...kau tengok. kau tengok. meleleh air liur tak.?



ape.? tak.?  ok. korang bukan peminat kek coklat agaknye. aku paham  *muka tunduk~




Aku lentok bile tgk coklat die yang melimpah ruah kat pinggan tu....jangan gelak kalau aku kate, tabiat buruk aku suke jilat coklat yang lebih-lebih kat pinggan or bekas die.

oittt...bukan jilat pinggan la...tak senonoh betul.! jilat jari aku laa haha~




TQ gadiskaremel =)



Kalau korang pun berminat nak try klick la pic ni utk amik resepi =)













::.... bile agaknye aku nak buat. kat umah sewa tak de oven plak. kene beli oven ke.??? hehe~ tak bley tahan nih...esok beli lah kek coklat moist kat pasar jalan tengah hehehe~....::

Tuesday, November 22, 2011

~ talam bermuka-muka ~

Assalamualaikummmm....


Harini aku nak post entry lepas geram. kalau korang nak bace sile buat muka geram. kalau sape yang tak minat nak baca, sile klick butang "X" kat hujung blah kanan pc, laptop, or ape-ape je lah gajet yang korang guna.


Jom buat muka geram. segera....!!!


Ok. mula.



Korang ade tak kenalan yang suke bermuka-muke nih. kalau dalam bahasa bukunya talam dua muka. tapi ini dah bukan dua muka dah ni. dah bermuka-muka dah ni. huh. ape yang cuba nak sampaikan ni, aku ade kenalan yang macam gini. perasaan aku...? sangat azab dan keji. auchhh!!!

Hey kau talam, cakap depan lain blakang lain, blakang lain depan lain. aku rase mcm nak penerajang je.


owhhh....sungguh tak sopan kau ain, hilang ciri-ciri gadis melayu. sabar....sabar....!!!


cewah-cewah kau talam.....tadi kemain cakap lembut gigi dari lidah, pijak semut pon tak mati. sekarang kau ckp. jangan kate semut, kau pijak gajah pon bley jadik arwah gajah tu. damn..!!!


Aku benci betul lah golongan ini. Yang aku tak puas hati tu. ade plak mereka-meraka yang bengap susu pecaya cakap malaun nih. macam bodoh je kan. cukup mudah diperbodohkan.

Aku...??? no, no,no.....


Tak semudah makan kuaci aku nak pecaya kata-kate golongan lidah bercabang nih.


aikkk....lidah bercabang plak.? tadi talam bermuka-muka. haha~
adik bradik la tuh.

korang kesian tak kat aku dikelilingi golongan sebegini. sangat ngeri bukan.???

ouwhh...terima kasih kat sape yang angguk.
sape yang geleng pale tadi.?  ok. hantuk kepale korang kat dinding sekarang.


Kecik-kecik dulu korang penah bace tak cerita dongeng pasal si penipu. asik cakap bohong je. last-last bila cerita rekaan die tu betul-betul berlaku kat die, sorang pon tak pecaye and tak nak tolong die. sebab semua ingat die menipu. hah hamik...padan muke, menipu sangat lagi kan. rase kan...!!! (giler emo aku)


Macam tu jugak lah yang terjadinya kat aku. nak kate aku bersubahat sebab merahsiakan perkara sebenar walau pun hakikatnya aku tau.??? patut ke.?
aku rase kalau aku bukak cerita lagi buruk padahnye. lebih baik aku diam kan diri and cuba jauhkan diri dari anasir-anasir itu. "tolong laa wehhh aku tak nak dengar dah cerita dongengan kau"

ok. ok. kalau korang tak brape paham mesej entry lepas geram aku ni....tak pe. aku maafkan. tak yah korang buat muke sedih sebab takut kena hantuk pale sendri kat lantai.


Aku dah puas~
Sekian dan Kesian. Adiosss....

Friday, November 18, 2011

~penang ----------> kursus lagi.??? ~

Assalamualaikummmm...... =)


Hampir dua minggu aku dok kalut buat persiapan untuk kursus. apekah.??? hoho. aku nih tukang buat modul kursus. skali pandang dah macam akak kedai photostat dah aku kat office. hari-hari dok becinta dengan mesin photostat.

Tahun lepas kursus kewangan. kalini kursus kualiti dan akta perintah beras pulak. hah. apetuh...? perintah beras.? beras pandai bagi perintah ke.? hahaha~

Bukan laa dah nama nye macam gitu. kursus ni untuk pemborong-pemborong beras. jangan tau packing je. kualiti kena tau jugak. kang bile kena saman dengan kawalselia jangan gebang-gebang plak nak marah kan. hohoho~ korang paham ke ape yang aku dok bebel. =P

cmni lah. senang aku citer dalam bahasa pasor nye. beras yang kau masak tu ade gred-gred nye. sbb tu ade yang mahal, ade yang murah. so kursus ni nak ajo la pokcik-pokcik and mokcik-mokcik tokey beras ni mcm mna nak bezakan beras yang kualiti bagus dengan yang tak bagus.

Hamek....jenuh nak tesembul bijik mate tenang beras sebijik-sebijik. haha~ kesian pun ade tapi best ape. pengalaman kan. Bagi aku best laa. tengok plak gelagat orang ni kan. macam-macam kerenah.


Aku outstation ke penang 4 hari. ini masa hari isnin.
sampai je penang, terus ke gudang bernas di perai.
ape lagi, korang nampak tak beras tu. aku kena packing beras la toqqq...


Untuk segmen ni aku lah yang berkuasa. hahaha~
aku amik acara pendaftara. yelaa ini lah bahagian aku tiap kali anjurkan kursus.
mai-mai-encik-encik-puan-puan~
daftar dulu sebelum masuk


1st day kursus. ini la antara committee yg brtanggungjawab and bertungkus lumus untuk kursus kali nih


Hari ke-2 kursus. sibuk nye laa aku.
eh.eh...ke buat-buat sibuk tuuu


Free style. hohoho~

~kau tau makan gula je kan, kau tau betapa azabnye mereka yang keja kat kilang gula.? ~

Assalaaamualaikum.... =)


Setakat ni rasenye ni tajuk entry aku yang terpanjang kot. ade aku kesah. =P  ok. dah. dah. tak yah nak merapu sangat budak pinky oiii....




Aku nak citer ni sebenarnye. minggu lepas, yang aku dok busy-busy sangat tuuu. aku ke Central Sugar Refinery Sdn Bhd. (CSR). haa....korang familiar tak ngan CSR nih. Ape??? tak.??? haishhhh korang ni sah-sah laa main makan je gula kn, tau bancuh air je. oooo tak pun maybe korang beli gula cap gula prai tu. hehe~

Ok-ok. CSR ni salah satu jenama gula jugak la. macam beras lah. ade Jati lah, Faiza lah, cap-cap-cap-rambutan lah. haha. so CSR ni antara a member of Tradewinds (M) Berhad. yang department aku nih pegi melawat kilang CSR tu sebab department aku department research. jadinye nak tengok la macam mana haa gula tu terhasil. ini tau makan je kan. Pastu tengok same lab diorang. boley share-share knowladge ngan staff lab kitorg.

Untuk pengetahuan korang. gula CSR yang kite belik kat kedai tu gula import. material nye adalah Brown Sugar. Rasenye pulak puihhh tak sedap. tapi bau wangi. macam bau gula kabung atau gula melaka mcm tu lah kateko....

So....dari lori, brown sugar tu terus masuk ke kilang untuk di proses. direbus lah gula tu and melalui macam-macam peringkat untuk terhasilnya cristal sugar yang kite dok guna untuk makan, masak and bancuh air tu. Azab tak azab orang yang kerja dalam kilang tu kau tau. panas tuuu dalam kilang proses tu. kau bayangkan, cepat bayang kan sekarang. ok. dalam tu penuh dengan oven-oven. aku tak tau nak panggil ape. aku panggil oven je lah sbb bahang die mak air...tapak kasut aku rase macam nak cair and melekat kat lantai. haha.

tapi memang bebahang laa....yela satu-satu silinder tu suhu die dah brape darjah celsius. pastu dalam tu plak belambak-lambak kot silinder tu. dapat tak korang bayangkan. bepeluh tu toksah cakap laa wey...harussss...

ok. skali lagi aku nak bg tau. jangan tanya aku kenapa takde pic. sebab nye.
1. dalam kilang tak dibenarkan bergambo.
2. aku belum copy gamba lagi dari laptop manager aku sebab die EL harini. haha~ so kalau aku dah dpt gamba-gamba tu sume baru aku tempek kat sini. =P

*banyak norr alasan cik bedah


Ni lah kilang CSR yang kat Batu Tiga Shah Alam tu...

~hari makan-makan~

Assalaaamualaikum...... =)

Fuhhhh.....!!!

*Kesat peluh kat dahi~

Lamenye tak hapedate blog. busy..??? hohoho. aku bz. ya. aku bz..... harini baru dpt tenangkan otak. banyak entry aku nak post. tapi aku tak sehebat blogger-blogger yang expert buat auto-publish. hehe. so pale hotak aku laa jadi kotak simpan entry.

wooo~ kenape aku tak draft je entry.???

sebabnye aku nak menaip pon tak sempat. nampak kan. nampak kan tahap ke-busy-an aku.




ok. cukup-cukup buat muke kesian korang tu. aku bukan nak meraih simpati, ape tah lagi meraih undi hahaha~



aku nak citer sikit pasal raye haji haritu. aku nak buat korban.? tak....bukan...bukan....duit tak cukup lagi kot. hehe...

kat rumah aku dah tiga tahun berturut-turut apebile raye haji or raye korban baru kami buat open house. orang dok berebut buat time raye puasa. tapi...! kalo famly aku slalu buat time raye korban. ape motif...??? sebabnye famly aku berniaga. so kalau raye puase tu agak bz nak prepair untuk open house. so time raye haji lah baru sempat nak plan bagai.

ape je yang di plan.?

hah...tokwan aku. die salah sorang bilal kat kampung and pak sedare aku plak meniaga so orang kampung agak mengenali lah famly haji yahaya nih. hehe.

agak belagak citer aku. ye...ye....stop buat muke tak berminat. sangat keji. haha~


so daripada cerita mak aku. tokwan aku dah suruh adik aku buat kad jemputan. wahhh kelas kau jah. dah mcm rumah VIP siap kad jemputan bagai. haha~ tokwan aku jemput satu kampung kau tau toqqq....!

dua khemah tepacak kat laman umah aku tuuu. macam-macam makanan lah ade.

*korang jangan tanye kat aku mana gamba makanan sebab aku terpisah dengan kamera haha~ tak sempat aku nak snap-snap picture bebanyak nye haa...

aku pon ape lagi. makan tak hingat lah. kenyang tesandar beb....

layan je lah pic ape yang ade =P



aku...harus lah beposing =P




adik-adik aku sebok dok prepair kambing bakar.
wow....!!! terangkatttt



Friday, November 11, 2011

~ aku ponnn nak jugakkkk....!!! 11/11/11 ~

Assalaaaamualaikummmm.... =)

Haishhhh......harini aku sempat berblog walking jap walaupun aku agak BZ minggu ni and berlarutan ke minggu depan. ape kejadahnye...!!! well keja....biaselaaa kn....ade time BZ, ade time duduk goyang kaki sambil kunyah kopok.

Aku bukan nak citer pasal makcik jual nasi lemak kat tepi office aku nih.
Bukan jugak pasal ape yang aku beli kat jusco petang semalam.
Apetah lagi pasal ramalan cuaca minggu depan.
ok...! cukup kau nak merapu. aku tampo kang beputor 360 darjah kot. :p

Harini aku tengok ade beberape blogger sebok dok citer pasal 11/11/11. apekah...??? so. aku pun nak join the group. haha.... kat paper pon nak citer pasal tarikh ni. kat FB jangan cakap lah. harus lah friend-friend FB aku berlumba-lumba-macam-ikan-lumba-lumba nak update status pada tarikh ni. uhhhh.....apekah....???

istimewa sangat kah.??? bagi sesape yang kawen pada harini bagi diorang special-like-burger-king la kot kan. ntah, aku tak tau....aku tak kawen lagi. hahaha~ bagi aku biase jerk harini. macam jugak semalam, kelmarin, tulat, tungging. eh? ade ke? memandai-mandai je aku. heeee~ bangung pagi, siap-siap pegi kerja.

Same je kan macam tahun lepas, 10/10/10. dah tu dua tahun lepas 09/09/09. tagi tahun lepas 08/08/08 dan sebelum-sebelumnya. korang kire sendri. malas aku nk kire. ok lah. buat lah ape korang suke pade harini.

ape? tak de ape nak buat.? ok. boleh sep-sep-tom-tom ngan aku. hoho~


Dah-dah aku tak nak mengarut panjang-panjang. aku dah lame tak update blog. aku bz ok. bukan aku malas. jangan menuduh aku yang tak berdosa. banyak nak citer sebenarnye. tapi tengok lah keadaan dan tahap kesibukan aku macam mana yek. aku tak de kat office minggu depan. so jangan rindu ake sangat-sangat ye. (cis...! sape nak rindu kat kau. perasan je. en.luv heart je lah kot yang nak rindu kat kau je pon. muahahaha)










::....dah-dah. aku bz. nak sambung buat keja....::