Friday, November 18, 2011

~kau tau makan gula je kan, kau tau betapa azabnye mereka yang keja kat kilang gula.? ~

Assalaaamualaikum.... =)


Setakat ni rasenye ni tajuk entry aku yang terpanjang kot. ade aku kesah. =P  ok. dah. dah. tak yah nak merapu sangat budak pinky oiii....




Aku nak citer ni sebenarnye. minggu lepas, yang aku dok busy-busy sangat tuuu. aku ke Central Sugar Refinery Sdn Bhd. (CSR). haa....korang familiar tak ngan CSR nih. Ape??? tak.??? haishhhh korang ni sah-sah laa main makan je gula kn, tau bancuh air je. oooo tak pun maybe korang beli gula cap gula prai tu. hehe~

Ok-ok. CSR ni salah satu jenama gula jugak la. macam beras lah. ade Jati lah, Faiza lah, cap-cap-cap-rambutan lah. haha. so CSR ni antara a member of Tradewinds (M) Berhad. yang department aku nih pegi melawat kilang CSR tu sebab department aku department research. jadinye nak tengok la macam mana haa gula tu terhasil. ini tau makan je kan. Pastu tengok same lab diorang. boley share-share knowladge ngan staff lab kitorg.

Untuk pengetahuan korang. gula CSR yang kite belik kat kedai tu gula import. material nye adalah Brown Sugar. Rasenye pulak puihhh tak sedap. tapi bau wangi. macam bau gula kabung atau gula melaka mcm tu lah kateko....

So....dari lori, brown sugar tu terus masuk ke kilang untuk di proses. direbus lah gula tu and melalui macam-macam peringkat untuk terhasilnya cristal sugar yang kite dok guna untuk makan, masak and bancuh air tu. Azab tak azab orang yang kerja dalam kilang tu kau tau. panas tuuu dalam kilang proses tu. kau bayangkan, cepat bayang kan sekarang. ok. dalam tu penuh dengan oven-oven. aku tak tau nak panggil ape. aku panggil oven je lah sbb bahang die mak air...tapak kasut aku rase macam nak cair and melekat kat lantai. haha.

tapi memang bebahang laa....yela satu-satu silinder tu suhu die dah brape darjah celsius. pastu dalam tu plak belambak-lambak kot silinder tu. dapat tak korang bayangkan. bepeluh tu toksah cakap laa wey...harussss...

ok. skali lagi aku nak bg tau. jangan tanya aku kenapa takde pic. sebab nye.
1. dalam kilang tak dibenarkan bergambo.
2. aku belum copy gamba lagi dari laptop manager aku sebab die EL harini. haha~ so kalau aku dah dpt gamba-gamba tu sume baru aku tempek kat sini. =P

*banyak norr alasan cik bedah


Ni lah kilang CSR yang kat Batu Tiga Shah Alam tu...

1 comment:

Anonymous said...

BOleh saya mintak contact no person in charge dkt kilang CSR ?