Friday, December 30, 2011

~ Last Day @Melaka ~

Assalaaaamualaikum..... =)


Ini last entry aku pasal outstation kat melaka. hehe~ *kena cepat habiskan coz nak hapdate entry wedding~ ngeheee =D

ok. last day aku kat melaka ape lagik. bejalan lah aku. ngn sape lagik. mamatisya lah. officemate aku. =) Kitorang sebenarnye dok berangan habis dah ni nak jenjalan sekitar bandar Melaka. tengok menara taming sari tu geram je. bile laa nak dpt naik. so last day kursus tu kitorang ni dah panas punggong dah. tak sabow nak tunggu abis coz nak pegi meronda haha~

Petang tu kursus abis awal sekitar 4.30 p.m. mcm tu. So ape lagi kitorang pon balik bilik, tukar baju then kuar lah menapak. Dari hotel nak ke Dataran Pahlawan tu tak lah jauh sgt. Jum layan pic. sambil tu aku citer =D

OK. 1st skali terget kitorang nak naik menara taming sari yg kat blakang aku tuh.haaa tengok-tengok. aku kasi zoom kat korang. tinggi kan. so sape yang dh penah naik tau lah macam mana rasenye kan. =)


Untuk beli tiket and naik menara taming sari ni kite kena bli tiket kat tu. mcm pic blah kiri tu.
Harganye plak berpatutan laa. 2 adult for RM20. Maknanya sorang RM10 laa kan.
OK! tiket dah beli. Jum naik... =D

Nahhh....hamekkk giler besor teropong. Dah macam ejen risikan dah. haha~
Kalau korang nak impak yang lebih gegar otak mase naik menara taming sari ni boleh laa sewa teropong. RM5 je~ =D
Pastu jangan buat-buat lupe plak tropong tu. jangan nak buat harta plak. Dah turun pulang laa semula kat kaunter die. =P

Sebelum naik aku posing-posing dlu ngan tropong tu. giler dekat kau. lubang idong mak leha dok ujung tanjung pon boley nampak kot. =P (erkk..nampak benor nipunye~)

Ready to departure~ ehh mcm nk naik flight plak =)
Aku di menara gading  kelas kau jah..! =P


Hasil kecekapan aku menggunakan DSLR pinjam =P
Ahaa...sebelum korang naik keris menara taming sari ni, photographer mereka akan snap pic korang berlatarbelakangkan mcm dalam gambar ni. so...lepas korang turun diorang akan offer pic korang td kat korang. TAPI harga bapak mahal kot....aku luper RM brape. tapi yg pasti lebih RM30.
Makanya. disebab kan pic kitorang agak CUN bagi kitorang. dan dengan kebetulannya aku sedang pegang DSLR pinjam tu. ape lagi. aku pon. "klick" dengan pantas dan tuntas.
ini lah hasil gambar curi. hehehe~
Lepas je aku snap, brother yg dok promo gamba ni terus rampas gambar nih. haha~ 
ganaz tak aku...hahaha~
(tahyah bayor mahal-mahal pon kitorang dapat jgk bro pic nih =P )


Beca ni boley wily mcm RXZ woo...tengok laa kpala RXZ tuuu =P
So. lepas turun dari menara taming sari tu, kitorang dok beposing lagi depan pintu masuk menara taming sari tu.
sedang dok sakan begambo kitorang dipelawa naik beca.
bukan die pelawa tu FREE. bayor ler ok!
satu beca RM20.



1st hentian kitorang kat sini. Kat sini ade pokok melaka yg dah berusia beratus tahun.
kitorang bkn setakat sewa beca. dpt pakej plak tu.
Sekali dengan pemandu pelancong & photographer. haha~
Thumbs up to adik bwk beca coz sgt sporting~ ngeheee =D

2nd Station kitorang kat A Famosa. begamba sakan lepas tu kitorang gerak ke River Cruise.
Kat situ last station. coz kitorang yg request nak brenti kat situ. maleh nak jalan kaki. hehe~
Then ape lagi, time to buy the tickets laa~ satu kepala RM10 for adult.

Lepas maghrib baru kitorang naik river cruise. naik malam-malam laa baru cantik tengok lampu. =)

Dan puas cuci mate naik river cruise, perut pon lapar.
So kitorang pilih utk DINNER kat McD dataran pahlawan je. dah alang-alang ondaway balik ke Hotel kan. =)
Memang letih tak terkira lah. Tapi PUAS. =)














::... entry last tahun 2011 ni. hehehe~ HAPPY NEW YEAR!!!! 2012 ...::

3 comments:

mama tisya said...

tk sempat lg update entry melaka..entry penang pn ada lg tk abis..heheheh...hah best kn adik beca jd pemandu pelancung merangkap photographer..hehehehe..sakan kita jln2

mama tisya said...

eh lupa nk ckp...link mamatisya tu slh..sila btulkn:-p

~ cik AiN pinky ~ said...

hahaha~well kekangan mase lah kate kan =P
tu laa untung betul...hehe