Monday, February 27, 2012

~ outstation ke Sabah kali ke-2 ~

Salam..... =)



Harini aku baru masuk office setelah seminggu tinggalkan office.

Aku bkn pegi holiday ape tah lagi ber-honeymoon. Nampak sangat aku nipu. kawen pon belum nk honeymoon dengan sape??? 


Kejadah.




Aku kena ke Sabah lagi utk kali ke-dua. Sekali lagi menjadi AJK kursus.

Tahun lepas aku ke Sabah dalam bulan 4. Kalini bln 2.
Lebih kurang hampir setahun jugak lah kan.


So.
Nak di jadikan ceritanya......

1st day sampai Sabah semua berjalan lancar.
Check in hotel.

Rombongan "cik kiah" kitorang stay kat hotel Promenade Kota Kinabalu untuk 4 hari 3 malam.
Kali ni pegi Sabah jadual macam agak padat.
And kami hanya stay kat KK je.

Kalau tahun lepas aku and officemate2 sempat berjimba ulala belagak macam pelancong.
Mana tak nye. siap bejalan jalan meronda sakan and ke pulau pulau di sekitar sabah. Haha~ time tu aku boleh kate yang aku outstation sambil holiday. =D


cukup!
Mukadimah aku dah macam karangan SPM.




1st day pas settle check in hotel bagai. Aku dgn officemate becadang nak pegi pasar Kraftangan @ Pasar Philipin.
Maklumlaa kitorang takut tak sempat nak membeli beli kalau kursus dh start.
Sebab pasar ni tutup awal. Seawal 6.30 - 7.00 ptg diorang dh kemas2 nak tutup dah.


Aku tak banyak membeli. FM je.
And belikan kiriman kwn2.


Malam tu kami melantak ikan bakar.
Sedap.
Memang sedap. lepas tuuu...




Ke esokkan harinya. Kursus.


Tiba-tiba lepas selesai sesi pendaftaran peserta, aku start rase perut lain macam.
Hamekkk. Sakit perut menyucuk2 huhu~


Petang tu aku ditakdirkan kena keracunan makanan.
Bukan aku sorang.
Manager aku and officemate aku pon kena.

Sebab kitorang bertiga je yang makan kuah pencicah ikan bakar.
Padah.


Petang tu aku di hantar ke klinik.



Masuk sebotol air.


So esok nye tu aku dapat MC.
Just rest kat bilik je lah. Nasib baik aku dh settle membeli belah hari isnin petang tu.
Kalau tak.
Kirim salam je lah....











:::.... Buat sementara ni aku mcm fobia sikit nak makan kat gerai-gerai yg open. Tak boleh lupe betul kursus kualiti yg last ni. Sebab aku tak sihat. so takde lah snap pic2 posing time kat Sabah ....:::

Thursday, February 9, 2012

Wedding yang sangat protokol



Assalaaaamualaikumm... =)

Ape tetibe up pic posing2 nih kan. hehe~
Ok...ni yg aku nk citer sikit nih.

Last Sunday (*wah....speaking kau jah...!)
Aku ngan kawan2 aku menghadiri dua kenduri kawin.
Satu kat Matrade Exhibition & Convention Center (MECC) kat Jalan Duta. Satu lagi plak kat Sri Gombak.
So kitorg prefer pegi yg kat Matrade dulu lah. Sbb fikirkan situ wedding dlm dewan. Maybe habis awal. Biasenye kalau wedding kat dewan ni kan ade time die. Yang dekat Sri Gombak pulak wedding kat rumah je. So kalau kite datang lambat sikit pon takde masalah kan.


Aku tak phm nape diorang pakat pakai BIRU. Aku ngn BFF je pink.
OK...! kami berjiwa PINK ;)
Ni antara kawan2 aku yg dtg mase wedding ni.
Ape hubungkait kami dengan pengantin.?
Yang pasti bukan bekas kekasih. =P

Pengantin lelaki tu sebenarnya satu jabatan @ fakulti mase kitorang same2 belaja dulu. Walaupon tak same cos dgn aku, tp aku kenal jgk. =)

Ape yg unik sgt pasal wedding ni.


Ye. Mmg unik (bagi aku & kwn2) sebab wedding ni wedding keturunan india muslim atau kite biase panggil "mamak"


Tapi aku tak sangka giler gempak wedding ni.
Ok. Biar aku citer satu2.

Tolong jangan confius...
Aku bkn pegi wedding "murugadas"
Oppss..! tu nama bekas lacture aku =D

Yg lelaki tu membe aku. Ibrahim name die.
Mase dekat pentas ade diorang tayangkan video hari akad nikah.
Akad nikah same je. Tapi adat diorang lah unik sikit.
Yang sempat aku tengok. Mase pengantin lelaki sampai, diorang bg minum air. Lepas sorang, sorang bg pengantin lelaki minum air. Aku tak tau air ape. Errkkk mineral kot. heeee~

Aku boleh buat andaian kat sini mungkin tugas utama air tu nak menghilangkan rase gemuruh.
Tapi kalau dah ramai sangat bg pengantin lelaki tu minum air tak ke kembung air. Hehehe~


Dah2 takyah cakap lebih2. Adat orang mana kite tahu.


Juru nikah pon aku tengok macam keturunan mamak jugak. Kawan aku cakap diorang ni ade persatuan "persatuan india muslim"


Menurut sumber yang aku dengar adat mereka ni family yg carikan pasangan. Then bertunang punya lah lame. Menurut sumber tu lagi pasangan ni dah bertunang sejak zaman belajar lagi. *giler lame kan3~
Lepas tu aku dengar pengantin perempuan nya pulak memang berasal dari negara india *fakta atau gosip aku tak pasti


Ehh dah macam tulis berita plak aku =P



OK...ok....



Mase dalam dewan tu aku rase macam ade kat bollywood je.
Mane tak nye...boleh aku kate majoriti yang datang pakai sari OK!


Bab makan pulak.
Yang kitorang ni dah sure2 kelaparan tahap gaban dah.
Atas meja ade hidangkan muruku. Fungsi muruku tu sebagai kudap2 sementara tunggu nasi sampai.
Kalau sekejap takpe. INI........samapai licin muruku tu kitorang kejekan. Nasi tak sampai2 lagi.
Nampak kan tahap kelaparan kitorang.



Mana kitorang tak lapar. Sampai dewan around 12 tengahari.
Masuk dewan dlm pukul 1.30 p.m. mcm tu.
Dah pukul 2 lebih kot dewan baru separuh penuh. Pengantin pon mmg tak nampak batang hidung.


Tak lame lepas tu pelayan2 hantar lauk atas meja.
Semua lauk di hidang dalam bekas aluminium. eh. perak. eh...aku tak tau name ape. tp yang macam orang india suke guna tu laa.




Mase ni kitorang dah sampai tahap nk gugur iman dah tunggu nasi.
Dah nyaris-nyaris kitorang meratah lauk tanpa makan nasi.
Tapi sabar tu masih ade. Amik bau je. Haha~




Pengantin dah sampai.
Yang kitorang dah tebayang nasi....bila pengantin dah sampai mesti sedia utk makan kn.


Mula2 macam confius jugak.
Mana lah pengantin ni nak pegi. Sebab mmg masuk2 dewan aku tak nampak pelamin. Yang aku nampak just meja makan beradap. So aku ingat tak besanding.

Dan tiba-tiba~



Hah...hamek. Pentas berasap....
Siap dengan lagu rancak lagi.
Tirai kat pentas pon naik and nampak pelamin yg tesergam indah. Waww....!
BFF aku cakap macam dalam NONA. Neelofa takde ke.? hahaha~

Tak lame lepas tu pengantin ke meja makan beradap.
Ok makan time...!!! nyomm3~


Ingatkan lepas tu terus diorang hidang nasi.
Rupenye belum habis lagi.


MC cakap dalam 3 bahasa. English. Tamil & Melayu. =)
"Di persembah kan Food Presentation dari Syed Catering...."

Nama pon protokol kan.
So pelayan2 semua keluar dari kiri dan kanan dewan dalam satu barisan. Background pulak lagu rancak.
Pelayan bawak sorang satu dulang nasi.
Bejalan naik atas pentas. Kemudian turun. Dan buat satu barisan panjang di sepanjang Red Carpet.
Dua orang pelayan bawak nasi naik ke pentas makan beradab.

"oiii kitorang punya nasi bile...???" =P


Lepas dah bg pengantin.  Baru lah setiap pelayan pegi ke meja2 dan letak satu dulang nasi.

Tadaaaa....!!!

Ade lauk kari kambing.
Sambal Ayam.
Gulai terung (kalau aku tak silap)
Dalca (harus laa...)
Satu lagi tu sayur tu macam jelatah. Tapi die letak mayonis.



Menyelerakan bukan???
Makan memang terbaik laa...mmg sedap. =)
So utk budak-budak diorang bg aiskrim.
Kitorang ape peduli. Pon mintak jgk aiskrim. ;)


Sempat jumpe bekas lacture. hehe~

Selesai wedding kat Matrade, kitorang ke Sri Gombak pulak.
Kate wedding kat rumah kan. So still sempat makan lagi.
Walaupon perut dah ketat. Tapi sumbat jugak. Tak baik kalau tak jamah ;)











::.... balik umah senag hati coz perut kenyang  ;) ....::

Friday, February 3, 2012

~ Terpengaruh ~

Assalaammuaalaikumm.... =)


Fuhhh...lame jgk rasenye aku tak hapdet blog. ngeheee~


Semalam aku dah terpengaruh lepas bace blog beliau. Dah beberape kali aku bace pasal entry tu. Tp entry semalam agak meruntun jiwa aku. ngahaha~



Sape eh?
Klik SINI


Haha~ pastu entry yg aku cakap tu plak entry INI


Amacam? dah check it out =P



Itu laaa last time aku tak laa tepengaruh sgt. Tapi ntah ape jampi serapahnye sampai aku pon...................................................................




See....!!!
Kan aku pon dah beli jugak GARRETT POPCORN  =P



Punya lah kuat kesabaran aku.
Tunggu sampai rumah baru aku makan. Hahaha~
Aku beli yang small size je. jadi laaaa.
Nak rase kan. Dah kate popcorn mahal. So beli yg kecik pon cukup =)
Aku beli flavor Caramel Crips. Harga die plak utk small RM16.00
Harga die boleh mencecah ratusan ringgit.
Sape yg sanggup beli sampai beratus-ratus ringgit tu mmg GILER popcorn lah...haha ;)
Aku tak laa sampai tahap tu. Just nak rase coz office mate aku nih dok heboh-heboh kat blog yg popcorn ni sedap. haha~



Aku pon simpan dlm Tupperware. Yg kecik tu senang aku usung bawak pegi office. Hehehe~














::.... Nanti ade duit lebih-lebih boleh beli yang flavor lain plak. =D  Tak boleh beli selalu ni. Sbb mahal. hehehe~ And satu lagi jgn makan banyak sgt. Nnt kena kencing manis sbb manis sgt hahaha~ =P ....::