Thursday, February 9, 2012

Wedding yang sangat protokol



Assalaaaamualaikumm... =)

Ape tetibe up pic posing2 nih kan. hehe~
Ok...ni yg aku nk citer sikit nih.

Last Sunday (*wah....speaking kau jah...!)
Aku ngan kawan2 aku menghadiri dua kenduri kawin.
Satu kat Matrade Exhibition & Convention Center (MECC) kat Jalan Duta. Satu lagi plak kat Sri Gombak.
So kitorg prefer pegi yg kat Matrade dulu lah. Sbb fikirkan situ wedding dlm dewan. Maybe habis awal. Biasenye kalau wedding kat dewan ni kan ade time die. Yang dekat Sri Gombak pulak wedding kat rumah je. So kalau kite datang lambat sikit pon takde masalah kan.


Aku tak phm nape diorang pakat pakai BIRU. Aku ngn BFF je pink.
OK...! kami berjiwa PINK ;)
Ni antara kawan2 aku yg dtg mase wedding ni.
Ape hubungkait kami dengan pengantin.?
Yang pasti bukan bekas kekasih. =P

Pengantin lelaki tu sebenarnya satu jabatan @ fakulti mase kitorang same2 belaja dulu. Walaupon tak same cos dgn aku, tp aku kenal jgk. =)

Ape yg unik sgt pasal wedding ni.


Ye. Mmg unik (bagi aku & kwn2) sebab wedding ni wedding keturunan india muslim atau kite biase panggil "mamak"


Tapi aku tak sangka giler gempak wedding ni.
Ok. Biar aku citer satu2.

Tolong jangan confius...
Aku bkn pegi wedding "murugadas"
Oppss..! tu nama bekas lacture aku =D

Yg lelaki tu membe aku. Ibrahim name die.
Mase dekat pentas ade diorang tayangkan video hari akad nikah.
Akad nikah same je. Tapi adat diorang lah unik sikit.
Yang sempat aku tengok. Mase pengantin lelaki sampai, diorang bg minum air. Lepas sorang, sorang bg pengantin lelaki minum air. Aku tak tau air ape. Errkkk mineral kot. heeee~

Aku boleh buat andaian kat sini mungkin tugas utama air tu nak menghilangkan rase gemuruh.
Tapi kalau dah ramai sangat bg pengantin lelaki tu minum air tak ke kembung air. Hehehe~


Dah2 takyah cakap lebih2. Adat orang mana kite tahu.


Juru nikah pon aku tengok macam keturunan mamak jugak. Kawan aku cakap diorang ni ade persatuan "persatuan india muslim"


Menurut sumber yang aku dengar adat mereka ni family yg carikan pasangan. Then bertunang punya lah lame. Menurut sumber tu lagi pasangan ni dah bertunang sejak zaman belajar lagi. *giler lame kan3~
Lepas tu aku dengar pengantin perempuan nya pulak memang berasal dari negara india *fakta atau gosip aku tak pasti


Ehh dah macam tulis berita plak aku =P



OK...ok....



Mase dalam dewan tu aku rase macam ade kat bollywood je.
Mane tak nye...boleh aku kate majoriti yang datang pakai sari OK!


Bab makan pulak.
Yang kitorang ni dah sure2 kelaparan tahap gaban dah.
Atas meja ade hidangkan muruku. Fungsi muruku tu sebagai kudap2 sementara tunggu nasi sampai.
Kalau sekejap takpe. INI........samapai licin muruku tu kitorang kejekan. Nasi tak sampai2 lagi.
Nampak kan tahap kelaparan kitorang.



Mana kitorang tak lapar. Sampai dewan around 12 tengahari.
Masuk dewan dlm pukul 1.30 p.m. mcm tu.
Dah pukul 2 lebih kot dewan baru separuh penuh. Pengantin pon mmg tak nampak batang hidung.


Tak lame lepas tu pelayan2 hantar lauk atas meja.
Semua lauk di hidang dalam bekas aluminium. eh. perak. eh...aku tak tau name ape. tp yang macam orang india suke guna tu laa.




Mase ni kitorang dah sampai tahap nk gugur iman dah tunggu nasi.
Dah nyaris-nyaris kitorang meratah lauk tanpa makan nasi.
Tapi sabar tu masih ade. Amik bau je. Haha~




Pengantin dah sampai.
Yang kitorang dah tebayang nasi....bila pengantin dah sampai mesti sedia utk makan kn.


Mula2 macam confius jugak.
Mana lah pengantin ni nak pegi. Sebab mmg masuk2 dewan aku tak nampak pelamin. Yang aku nampak just meja makan beradap. So aku ingat tak besanding.

Dan tiba-tiba~


video

Hah...hamek. Pentas berasap....
Siap dengan lagu rancak lagi.
Tirai kat pentas pon naik and nampak pelamin yg tesergam indah. Waww....!
BFF aku cakap macam dalam NONA. Neelofa takde ke.? hahaha~

Tak lame lepas tu pengantin ke meja makan beradap.
Ok makan time...!!! nyomm3~


Ingatkan lepas tu terus diorang hidang nasi.
Rupenye belum habis lagi.


MC cakap dalam 3 bahasa. English. Tamil & Melayu. =)
"Di persembah kan Food Presentation dari Syed Catering...."

Nama pon protokol kan.
So pelayan2 semua keluar dari kiri dan kanan dewan dalam satu barisan. Background pulak lagu rancak.
Pelayan bawak sorang satu dulang nasi.
Bejalan naik atas pentas. Kemudian turun. Dan buat satu barisan panjang di sepanjang Red Carpet.
Dua orang pelayan bawak nasi naik ke pentas makan beradab.

"oiii kitorang punya nasi bile...???" =P


Lepas dah bg pengantin.  Baru lah setiap pelayan pegi ke meja2 dan letak satu dulang nasi.

Tadaaaa....!!!

Ade lauk kari kambing.
Sambal Ayam.
Gulai terung (kalau aku tak silap)
Dalca (harus laa...)
Satu lagi tu sayur tu macam jelatah. Tapi die letak mayonis.



Menyelerakan bukan???
Makan memang terbaik laa...mmg sedap. =)
So utk budak-budak diorang bg aiskrim.
Kitorang ape peduli. Pon mintak jgk aiskrim. ;)


Sempat jumpe bekas lacture. hehe~

Selesai wedding kat Matrade, kitorang ke Sri Gombak pulak.
Kate wedding kat rumah kan. So still sempat makan lagi.
Walaupon perut dah ketat. Tapi sumbat jugak. Tak baik kalau tak jamah ;)











::.... balik umah senag hati coz perut kenyang  ;) ....::

1 comment:

Myra Jay said...

Meriah tul wedding ni :)

Tp kalau Mamak Myra pun konpom makan jugak, tp ni memang India tu yg macam was2 sikit ;)