Thursday, July 25, 2013

Dah lame tak update tetibe nak share resepi kheennn.....

Assalammualaikum......

Amboi...kemain tajuk ko kan... dah lame giler rasenye aku tak update blog...aku ade je sebenarnya...aktif menjadi silent reader je...hehehe..

Tetibe pulak harini ade mood nak update blog...Harini dah 18 Ramadhan kan...kejap jeee...korang puase tak...? ke ade yang dh "MC"..??? hehehe.. :p Aku Alhamdulillah masih berpuase sampai ke harini...ehh asal tetibe aku bagi tau korang pulak..Motip??? Pfffttttt~

Korang berbuka beli kat bazar je ke masak macam aku yang rajin ni... *mate ke atas* mohon jgn muntah...nnt batal puase...hahaha. Aku stakat ni belum beli lagi lauk pauk kat bazar tu...kalau nak makan nasi berlauk aku masak je...bukan ape...lauk-lauk kat bazar tu tak menarik minat aku untuk beli diorang lah. Tak pandai goda i lah tuh... :p  Haritu ade sekali aku beli kerabu perut...sikit je lah RM2 je pon..alahhh se-co-et je ponnn...skali aku makan time sahur...nak pegi keje pagi tu sakit perut...tobat aku tanak beli dah...huhu... Aku syak cuka yang die guna...perut aku tak tahan lah tu...

Ehh melalut lah pulak..td kate nak share rasepi kan...Tetibe baik hati harini nak share rasepi...
Bukan ape...satu sebab memang aku nak share lah...satu lagi bile aku up kat sini boleh save skali...nanti bile2 nak buat lagi bukak je blog...hehehe...

Haritu sebelum puase aku ade buat Grill Salmon With White Sauce so pagi td officemate aku ade tanya mcm mane buat sos putih tu...menjajau aku cari dalam HP...ingat kan ade save tp takde..tu yg tercetus idea nak share kat sini...


Grill/Pan Fried Salmon With White Sauce


Bahan-Bahan:-

Ikan Salmon
Lada Hitam
Garam


Bahan Untuk Sos Putih:-

2 Sudu besar mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu besar daun pasli kering (boleh guna mix herb or Italian herb-aku guna Italian herb je..sbb yg tu mmg ade kat umah. Hehe)
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
Cheese (Cheese ni pilihan, kalau sape yang suke rase2 cheese tu boleh letak..nak guna Cheddar pn ok. letak lah sekeping mcm tu...aku tak letak sebab dalam fridge takde cheese. hehe)


Cara Memasak:-

Mula-mula perap ikan dengan lada hitam dan garam. Perap lah dalam 10 minit paling kejap...nak lelame pon boleh...tapi jangan lah engko perap dua hari dua malam. Lempang tau laa...hahaha..Lepas dah perap korang grill kalau sape yg nak grill..aku pan fried je...hehe..bubuh minyak sikit...Ikan salmon ni takyah masak lame2...dalam 10 minit ke 15 minit je...korang agak2 lah kan...bile nampak mcm kuning2 skit permukaan ikan tu boleh lah angkat...

So lepastu mari kite buat sos yang ohsemmm ni plak..

Mula-mula panaskan mentega. Masukkan bawang yang dicincang tadi. Masak sampai layu and naik bau. Jangan engko yang layu sudah. Bior bawang je layu :p
Lepastu masukkan tepung dan gaul sampai tepung gandum tadi melekat kat bawang. Masukkan susu cair, garam dan lada hitam. Kacau selalu supaya sos tidak berketul. Kalau nak letak cheese time ni boleh lah masukkan skali cheese tu.. Tambah air kalau rase kuah tu pekat sangat. Tuang kuah tadi atas ikan yang siap di masak. Siap sedia untuk ngap..!!! hehehe.. :))


Tadaaaa...!!!!! 

Ni namenye Salmon ape yang adooo...haha.. Bahan takde aku nak deco ala2 Masterchef kan...engko anggap je lah corak kat pinggan tu deco2 plating salmon ni ehh...pffftttt~

Selamat mencuba... ^^,

4 comments:

mama tisya said...

akhirnya muncul resepi...hah apsal lama benor tk update..iftar kt otel tkmo update ke..ehhehe

Myra Jay said...

Wowww!!! Sedapnya tengok Ain... alahai terliur ni :D

...iSyA Purple* said...

white sauce tu nmpk sedap sgt!! meleleh aer liur!! hehe. btw, done follow

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)